#mygeckokitchen

5 postów

Tajsko-polska zupa rybna Uwielbiam gotować. Lubię łączyć kolory, zapachy i aromaty – obserwować jak na siebie wpływają. Uczyć się, doświadczać. A najbardziej lubię eksperymentować. Łączę moje ulubione smaki i sprawdzam, czy da się to zjeść. Wyprowadzka do Azji wzbudziła moją ciekawość. Poznałam prawdziwą i inspirującą tajską kuchnię. Tutejszy sposób gotowania […]

Przepis na tom yam kung Na świecie tajska kuchnia opływa legendą. My odkąd mieszkamy w kraju uśmiechu to totalnie zakochaliśmy się w tutejszych smakach. Jeszcze przed wyjazdem, podjarani myślą o Bangkoku, gotowaliśmy curry z kurczakiem i warzywami. Wtedy używaliśmy tego co było dostępne w sklepach – pędów bambusa zalewanych octem, […]

Tajlandia = ostre jedzenie. Wszyscy wiedzą, wszyscy słyszeli, nie wszyscy próbowali. My Gekony, jeszcze w Polsce, za ostrym nie przepadaliśmy. Ostry keczup Pudliszki wydawał się totalnym maksimum pieczenia – tej granicy nigdy, ale to nigdy nie przekroczyliśmy. W Tajlandii nie mieliśmy wyboru (ten motyw się często przewija, prawda?). Pamiętacie foodmarket […]

Wczoraj minął miesiąc odkąd mieszkamy w Tajlandii. Na początku to był jeden wielki jedzeniowy boom –  szaleństwo i zachwyt. Nowe smaki, kolory i zapachy. Codziennie odkrywaliśmy nowe potrawy i wtranżalaliśmy je z ohami i ahami. A gdy okazało się, że mieszkamy w pobliżu lokalnego foodmarketu na którym kupują miejscowi Tajowie? […]